söndag 12 juli 2015

Widgets

Inför seriefinalen: Hur stor skräll är Norrköpings topplacering enligt spelbolagen?

IFK Norrköpings topplacering i allsvenskan har blivit en allt större snackis, speciellt efter förra helgens seger över Malmö. Åsikterna kring huruvida det är dags att ta östgötarna på allvar skiljer sig vida bland motståndarsupportrar och journalister. Spelbolagen däremot ser kallsinnigt på Pekings framgångar och rankar fortfarande laget som ett mittenlag. 


Inför omstarten av allsvenskan bloggade jag om de 13 första omgångarna och försökte mig på att utröna vilka lag som kan tänkas lyfta respektive falla genom tabellen under den resterande delen av säsongen. En av de saker jag kom fram till var att IFK Norrköping tveklöst såg ut att förtjäna sin placering i toppen, tvärtemot vad många andra hävdar. Efter segern mot MFF har tongångarna svängt något, men fortfarande är det så att IFK Göteborg är stora favoriter inför dagens seriefinal. Ett exempel på det favoritskapet ges av snittoddset för Göteborgsseger enligt Oddsportal är 1,70 gånger pengarna medan motsvarande för Norrköpingsseger är 4,72 gånger pengarna. Enligt spelbolagen verkar det alltså inte vara  på tiden att se Peking som en seriös utmanare om guldet trots lagets starka form och en i nuläget spetsad trupp jämfört med i våras då både Kamara och Bärkroth är tillbaka och ingen har lämnat.

Med anledning av det känns det intressant att kolla närmare på hur stor skräll det enligt spelbolagen anses vara att Norrköping på de 14 inledande omgångarna tagit sina 30 poäng. För att göra det har jag använt mig av snittet av matchoddsen precis innan matchstart (källa: Oddsportal) för att simulera poängfördelningen i respektive match. Utgången för varje match har simulerats 10 000 gånger och det har sedan använts för att ge ett förväntat poängantal enligt spelbolagens matchodds. Det förväntade poängantalet används sedan även för att beräkna sannolikheten för att Norrköping skulle ha tagit 30 poäng, och för att omgång för omgång jämföra faktiskt och förväntat poängantal.




Faktiskt antal poäng (30) markeras av den blå stapeln. 

Det som illustreras med hjälp av bilden ovan är det enligt spelbolagen förväntade poängantalet för IFK Norrköping efter 14 spelade omgångar. Som högst är sannolikheten för 20 poäng vilket blev utfallet i 8,66 procent av de 10 000 simulerade fallen. Det kan alltså konstateras att spelbolagen rankat IFK som ett mittenlag på förhand då ett poängantal runt 20 skulle innebära att man placerat sig runt 8-10:e plats i tabellen. Det kan jämföras med sannolikheten för att ha tagit 30 poäng som är blott 0,076 procent. Att spelbolagen så här långt har misstagit sig och kraftigt undervärderat Norrköping verkar det därmed inte råda några större tvivel kring, och är väl egentligen en föga överraskande upptäckt. En intressantare fråga är kanske istället om spelbolagens uppfattning och värdering av Peking har förändrats sedan säsongsstarten. Det vill säga om skillnaden mellan vad de förväntas prestera och faktiskt presterar ser ut att minska, eller fortsätta öka. 





För att undersöka hur spelbolagens värdering av IFK har utvecklats under säsongen jämförs med nästa graf det faktiska och det förväntade antalet inspelade poäng omgång för omgång. Det kan ses att avståndet mellan antalet inspelade poäng och det förväntade antalet har växt kraftigt sedan omgång åtta ungefär och fick en ytterligare skjuts efter segern mot Malmö. Som svar på den fråga som ställdes tidigare kan det då sägas att spelbolagen ännu inte har ändrat sin uppfattning om Peking, och med tanke på oddsen inför dagens match inte heller tycks vara på väg att göra det. Spelbolagens underskattning av Norrköping är så här långt in på säsongen tydlig och det ska bli intressant att se hur lång tid det kommer ta innan man rankar laget som ett topplag, givet att de håller sig kvar i toppen av tabellen.


För ordningens skull, det är trots allt två lag som ska spela seriefinal på Gamla Ullevi, kan även motsvarande grafer för IFK Göteborg ses nedan. Någon ytterligare text om dessa ges inte här men det kan i alla fall noteras att även Blåvitt har överträffat spelbolagens förväntningar, om än inte i lika stor utsträckning som IFK Norrköping.


Faktiskt antal poäng (33) markeras av den blå stapeln. 









3 kommentarer:

  1. Mycket intressant inlägg!
    En sak som talar emot Peking är deras ExpG/G dock. Ska den normaliseras över säsongen så lär de börja missa chanser och med det tappa en del poäng framöver. Se: https://plot.ly/~fantomen588e/1165/ifk-norrkoping-fk/

    SvaraRadera
  2. Tack så mycket!
    Snyggt jobbat själv förresten. Har inte använt mig av exakt position för skott ännu, utan mer generella data för att beräkna ExpG. Intressant att det skiljer sig något från vad jag fått fram. Kan samma antagande göras för t ex. Göteborg och/eller Djurgården eller ser deras siffror bättre ut?

    SvaraRadera
  3. Göteborgs och Difs siffror ser bättre ut.

    SvaraRadera