fredag 3 juli 2015

Widgets

Skicklighet och oskicklighet. Tur och otur. Allsvenskan efter 13 omgångar.

En ständigt närvarande fråga under en fotbollssäsong är vilka lag som har över- och underpresterat. Vilka som kommer vandra uppåt i tabellen och vilka som kommer sjunka. När säsongen väl är färdigspelat heter det att tabellen aldrig ljuger. Frågan är hur den gör det efter 13 omgångar. 

En av de många diskussioner som har präglat den allsvenska säsongen hittills är den om vilka lag som egentligen hör hemma i toppen av tabellen. De på förhand topptippade lagen MFF, AIK, Blåvitt och Elfsborg är samtliga med i toppstriden, men har något överraskande fått sällskap av Djurgården och Norrköping. Det har lett till evigt upprepande av frågorna "Är ni verkligen så här bra?" och "Hur ska ni göra för att stanna kvar i toppen?", för att ta ett par exempel. 

Samma diskussion har inte riktigt förts om bottenlagen bortsett Örebros svaga inledning som var minst sagt förvånande. I takt med att Axéns manskap rykt upp sig har dock diskussionen om bottenlagen mer eller mindre dött ut - att Halmstad och Åtvidaberg ligger i botten är föga sensationellt enligt de flesta. Hammarbys fall genom tabellen kan emellertid komma att ändra på det då man kan undra om Bajen egentligen inte är för bra för en eventuell bottenstrid.

Ett sätt att undersöka det jag beskrivit ovan är med två stycken olika statistiska mått, TSR och PDO. TSR, Total shots ratio, kan användas för att kvantifiera i hur stor utsträckning ett lag dominerar sina matcher. Att dominera en match definieras här av avslutsdata och TSR beräknas genom kvoten Antal avslut framåt / Antal avslut framåt + Antal avslut bakåt. Ett TSR-värde över 0,5 indikerar alltså att ett lag i snitt är det dominerande laget. En förklaring till att just TSR är intressant att använda sig är att måttet visat sig ha en god prediktiv förmåga. Det vill säga att det kan användas för att säga något om framtida resultat. Avslutsdata i form av TSR har visats kunna säga mer om framtida resultat än exempelvis målskillnad, antal poäng, räddningsprocent eller avslutsprocent. För mer teoretisk information om TSR rekommenderas James Greysons blogg.

PDO är ett mått som huvudsakligen är intressant att använda eftersom det över tid går mot medel, oavsett lag. Ett högt eller lågt värde för PDO kan kortsiktigt förklara resultat men på lite längre sikt är det väldigt få lag som bibehåller en hög eller låg PDO. Det beror på att PDO är en addition av måtten räddningsprocent (Antal insläppta mål / Antal räddningar) och avslutsprocent (Antal gjorda mål / Antal skott på mål) vilka båda som regel är ohållbara att hålla väldigt höga eller låga. Över tid kan alltså inte ett lags skicklighet mätas utifrån PDO, avsluts- eller räddningsprocent, Medel för PDO ligger ungefär mellan 0,98 och 1,02 där lag med lägre PDO i det generella fallet kan sägas förtjäna mer än vad de fått, det vill säga haft otur. Omvänt kan ett lag med hög PDO antas ha haft flyt och kanske inte förtjäna den tabellplacering som det för tillfället innehar. För mer läsning om PDO så kan Richard Whittalls artikel rekommenderas.

TSR

Den blå linjen ger en "förväntad" tabellplacering utifrån TSR-värdet

För att återkoppla till inledningen av texten är det intressant att både Norrköping och Djurgården tillhör de lag med högst TSR efter 13 omgångar. Framförallt Norrköping som har ett något högre TSR verkar sett till den utsträckning de dominerar sina matcher helt klart vara ett topplag att räkna med. I nuläget finns det därmed inte någon anledning att tro på en vikande trend för Peking, eller DIF för den delen, så länge inte alltför kraftiga förändringar i spelartrupperna sker under transferfönstret.
Ett lag som däremot i det här läget kan antas ha en lite vikande trend på lut är IFK Göteborg vars TSR inte helt och hållet motsvarar de väldigt starka resultaten på planen. Det försprång på fem poäng som Blåvitt har kommer nog behövas för att hålla undan från de andra guldutmanarna som i första hand ser ut att  vara Elfsborg, Malmö och Norrköping.
En av de klubbar som absolut vill slå sig in i gruppen av utmanare om guldet är AIK, De ligger nio poäng bakom Blåvitt men har underliggande siffror, som exempelvis TSR, vilka talar för att de skulle kunna blanda sig in i guldjakten på allvar. Dessvärre för Gnagets del verkar det som att lagets store nyckelspelare Nabil Bahoui till sist kommer lämna klubben och att ersätta honom blir förstås väldigt svårt.
En av de stora sensationerna så här långt in i säsongen är Gefle. Det är inte första gången rader av den typen författas, och sett till lagets TSR ter sig lagets framgångar än mer obegripliga. Trots att de i snitt har färre än 40 % av avsluten i matcherna ligger Gefle på åttonde plats och kommer med stor sannolikhet klara sig kvar även denna säsong.
Årets nykomlingar Hammarby och Sundsvall fick båda en bra start på säsongen men har sedan sakta men säkert sjunkit genom tabellen. Sett till klubbarnas TSR vore det oväntat om Bajen blev indragna i en bottenstrid på riktigt medan det ser lite tuffare ut för Giffarna. Deras räddning hittills är att några av de andra lagen varit riktigt svaga. framförallt Åtvidaberg och Halmstad.  De har varit konstant underlägsna i matcherna under våren och för Åtvid som har en TSR på  0,32 finns det just nu inte mycket som talar för att de ska lyckas med att klättra uppåt i tabellen. Det positiva för Åtvids, och Halmstads, del är att det är 17 matcher kvar och att de nu fått närmare en månad på sig att utvärdera vad som gått fel och utifrån det förändra sitt spel.

PDO


Att PDO under en kortare period ganska så väl kan förklara matchers resultat illustreras väl av grafen ovan. Merparten av lagen med en hög PDO, det vill säga de som i större utsträckning haft slumpen på sin sida, är också de lagen som ligger på den övre halvan. Främsta undantaget är Åtvidaberg som har ett värde över ett trots att de ligger klart sist i serien. Det lag som starkast sticker ut är givetvis IFK Göteborg som med ett PDO-värde på nästan 1,2 varit ett otroligt effektivt lag under våren. Det motsatta gäller för Örebro och Hammarby som nog sannolikt kan väntas klättra uppåt i tabellen när "turen" jämnar ut sig. 

PDO består som sagt av respektive lags avsluts- och räddningsprocent. För att ta reda på vilket vis lagen med utstickande PDO-värden har varit tur- eller otursamma är det således av intresse att kolla även på dessa siffror.

Den streckade linjen ger ligans snitt för respektive mått.
De fyra lag som har haft högst avslutsprocent är Djurgården, Elfsborg, Åtvidaberg och AIK. För samtliga kan det antas att de över säsongens gång kommer närma sig ligans snitt, vilket för topplagens del innebär att de måste skapa fler chanser per match än hittills för att hänga på de andra lagen. Gällande Åtvidaberg är det bara konstatera att det ser väldigt tufft ut. Tvärtemot vad Roar Hansen och Andreas Thomsson så gärna vill hävda verkar det alltså inte som att otur är den främsta orsaken till Åtvids kräftgång. De sätter ju redan en större andel av sina avslut än förväntat, och har en räddningsprocent som endast är strax under snittet, men har ändå bara tagit fem poäng.
Ett annat lag som haft det tufft är ÖSK och återigen kan det belysas vilken sunkig vår Alexanders Axéns lag haft. De har gjort mål på 11,5 % av sina skott på mål vilket är närmast ofattbart lågt med tanke på att snittet är 24,7%. Även för Sundsvall, Halmstad och Hammarby är avslutsprocenten låg och när de väl får utdelning kommer de säkerligen börja plocka fler poäng.
Lika ohållbart låg som Örebros avslutsprocent är, lika ohållbart hög är IFK Göteborgs räddningsprocent. Att John Alvbåge endast släppt in 5 mål på 49 avslut på mål är förklaringen till Blåvitts höga PDO och att de trots ett lite lägre TSR-värde än lagen strax bakom ändå toppar allsvenskan. Över tid är dock en räddningsprocent på 89,8 % ohållbar så i dagsläget har jag väldigt svårt att se Blåvitt behålla sitt poängsnitt från de första 13 omgångarna.
Hammarby och AIK är två lag som inte är helt nöjda med vad de presterat hittills den här säsongen. Möjligtvis kan deras något blygsamma placeringar till viss del förklaras av den låga räddningsprocenten. AIK kan sägas ha kompenserat för det med en hög avslutsprocent medan Bajen inte haft flyt vare sig i offensivt eller defensivt straffområde.
Intressant är att varken Gefle eller Norrköping, två av vårens positiva överraskningar, har särskilt utstickande siffror för något av måtten. Gefle kan förvisso ändå väntas falla något utifrån deras låga TSR. De är väldigt ofta det underlägsna laget i matcherna vilket på sikt talar emot dem. Norrköping däremot har ett TSR-värde som kännetecknar ett topplag och "normal" PDO vilket talar för att det inte är flyt som tagit laget till en så pass hög position. Det ska därförr bli oerhört spännande att följa Norrköping och se om de även i verkligheten är ett lag för toppen på riktigt. Statistiken säker att de tveklöst är det. 


Summering över respektive lags räddningsprocent, avslutsprocent, PDO och TSR:






Källa för data: svenskfotboll.se


1 kommentar:

  1. Bra post! Funderar dock på Norrköping. Tittar man på ExpG så skvallrar den ändå om att Peking faktiskt överpresterat en del... https://plot.ly/~fantomen588e/1165/ifk-norrkoping-fk/

    SvaraRadera