tisdag 2 juni 2015

Widgets

Summering efter elva omgångar - Offensiv och defensiv effektivitet

Efter elva omgångar har den allsvenska tabellen börjat och sätta sig allt mer och mer. Det återspeglas även av den defensiva och offensiva effektiviteten där IFK Göteborgs defensiv och Malmös offensiv är de stora positiva utropstecknen så här långt. 



IFK Norrköpings manager Janne Andersson pratar ofta, särskilt vid ungefär den här tidpunkten om året, om att en allsvensk tabells olika skikt brukar ge sig tillkänna efter ungefär tio spelade omgångar. Så tycks även vara fallet i år, och framförallt är det en toppgrupp om sex lag (AIK, Djurgården, Elfsborg, Göteborg, Malmö och Norrköping) som är på väg att rycka i från de övriga lagen. Bakom dessa lag är det relativt tajt ända ner till Örebro på kvalplatsen, som förvisso är på väg att jaga sig ifatt lagen ovanför. Därefter följer Halmstad och Åtvidaberg som redan nu riskerar att bli avsågade i botten av tabellen.

I grafen nedan illustreras de allsvenska lagens offensiva effektivitet där medelvärdet för respektive axel ges av de svarta linjerna. En närmare förklaring av grafen kan exempelvis läsas i det här inlägget.

Bland mycket som kan sägas om den offensiva effektiviteten vill jag främst uppmärksamma:
* Malmös offensiv! Skapar chanser i massor. Kan de dessutom bli lite effektivare blir de oerhört svårslagna.
* Örebros ineffektivitet. Har börjat och återhämta sig efter den tunga starten men är efter elva omgångar fortfarande seriens klart ineffektivaste lag.
* Åtvidabergs effektivitet. Är faktiskt ett av seriens effektivaste lag. Skapar inte många chanser, men utnyttjar dem väl.
* Att Gefle och Göteborg ligger på övre halvan tack vare sin kliniska förmåga. Inget av lagen skapar särskilt många målchanser jämfört med flera av de övriga lagen på övre halvan, men de är relativt kliniska och tar till vara på de chanser som skapas.
* Att Halmstad har stora problem. Det skapas få målchanser och samtidigt är de ett av seriens ineffektivare lag.
* De ineffektiva nykomlingarna. Både Sundsvall och Hammarby skapar chanser i ungefär lika stor utsträckning som flera av topplagen. Det som skiljer lagen åt är effektiviteten.

Nästas graf rör den defensiva effektiviteten, och även för den kan en närmare förklaring läsas här.
 
För den defensiva effektiviteten vill jag framförallt betona:
* IFK Göteborgs defensiv! Är hittills allsvenskans i särklass bästa lag defensivt. I snitt har Blåvitts motståndare nästan åtta skott på mål per mål, det är i princip en dubblering av det allsvenska snittet på knappa fyra skott på mål/mål.
* Åtvidabergs defensiv...Östgötarna släpper till klart flest skott på mål per match, och har ett snitt på två insläppta mål/match. Det håller inte.
* Att Elfsborg behöver tajta till det. Det är inte lätt att skapa målchanser på Elfsborg, men när man väl tagit sig upp nära boråsarnas mål verkar bollarna trilla in en aning för enkelt.
* Oturliga(?) Örebro. ÖSK är ett av seriens ineffektivaste lag såväl offensivt som defensivt. Beror det på otur, oskicklighet eller på chanskvalitén? Är det så att man släpper till bra lägen för enkelt, och skapar för få bra lagen framåt, så kan problemen tänkas bero på lagets balans. Otur och slump kan såklart också vara en faktor, det har trots allt bara spelats elva omgångar. Att det skulle bero på oskicklighet håller jag som föga troligt, Örebro har ett bra lag som säkerligen kommer fortsätta klättra uppåt i tabellen och deras effektivitetssiffror är klart bättre nu än de var efter fem omgångar.

Källa för data: svenskfotboll.se


0 kommentarer: