torsdag 17 september 2015

Widgets

Analys av spelschema

Med sju omgångar kvar att spela är riktiga rysare på väg att uppdagas i såväl toppen som botten av tabellen. 
Sex stycken lag ligger inom räckhåll för SM-guld samt europaplatser. Lika många försöker undvika nedflyttning och kval. 
En avgörande faktor kan komma att bli det återstående spelschemat. 

Skicklighet, form, domslut, flyt och oflyt. Många är de faktorer som kan tänkas avgöra den allsvenska säsongen 2015. Ytterligare en är spelschemat. Med så många lag inblandande i antingen topp- eller bottenstrid kommer varje återstående omgång innehålla matcher där säsongen står på sin spets för båda lagen. Det gör det extra intressant att analysera just spelschemat. Exempelvis pratas det mycket om att AIK har ett gynnsamt schema, men hur kan mäts och definieras egentligen ett spelschema på bästa vis?

För att bedöma hur svårt det är att möta respektive lag i allsvenskan har jag använt mig av måttet TSR, vilket står för Total Shots Ratio. Det ger med andra ord en siffra på ett lags generella avslutsdominans. Mer om hur TSR beräknas och dess användningsområde kan till exempel läsas i det här inlägget. Kort sagt är det ett användbart mått för att dels analysera i vilken utsträckning ett lag dominerar sina matcher och dels för att prediktera framtida resultat.
En viss korrigering av respektive lags totala TSR-värde har gjorts för att väga in hemma- respektive bortastyrka. Det innebär att lagens styrka antar två olika värden, ett för deras styrka på hemmaplan och en för deras styrka på bortaplan.

Ett återstående problem med att jämföra och bedöma spelscheman är att definiera vad som är ett lätt eller svårt spelschema. Är det en fördel att ha så få riktigt svåra motståndare som möjligt, men inte heller några på pappret enklare matcher? Eller är det omvända fallet med en mix av lätta och svåra matcher det bästa spelschemat?
Fördelen med det första alternativet är att poängchansen får anses vara god i samtliga matcher. Samtidigt finns det inga lätta poäng att hämta och risken för kryssa bort sig är en klar nackdel. Med så många lag inblandade i såväl toppen som botten kommer några av dem att mötas i nästan varje omgång. Det innebär att något, eller några, lag alltid kommer att plocka poäng. Att ha några lättare matcher som förhoppningsvis inbringar tre poäng varvat med tuffare matcher, där man förvisso riskerar att förlora, kan kanske därför vara en fördel. Emellertid är det såkalrt en stor nackdel för ett topplag att möta flera andra topplag då en förlust innebär att de själva kammar noll medan en konkurrent tar tre poäng. Kanske är det då bättre att möta lag från mitten av tabellen för även om man kanske får nöja sig med ett kryss i ett par matcher har man i alla fall inte gett bort någon poäng till en konkurrent.
Ytterligare en dimension som tillkommer för spelschemat i slutet av säsongen är att matcherna kan komma att betyda så olika mycket för olika lag. Ett lag som blir avhängt i toppstriden kanske i praktiken plötsligt blir en enklare match ifall de tappar i motivation när det inte längre finns något att spela för. Omvänt kan det tänkas att det inte blir lätt att åka till Halland och möta ett Halmstad eller ett Falkenberg som bara måste få med sig poäng
Den motivationsfaktorn är såklart väldigt svår att väga in i beräkningar av respektive lags styrka, Det finns dessutom många fall där lag som inte har något att spela för höjer sig och gör säsongens bästa matcher när de spelar utan press.


Analys av återstående spelschema - Toppstriden






I kampen om SM-guldet ligger IFK Göteborg för närvarande i pole position med sitt tvåpoängsförsprång ner till AIK och IFK Norrköping. De har ett spelschema som innehåller några relativt enkla matcher på hemmaplan, men desto tuffare matcher på bortaplan. Blåvitts samtliga tre återstående bortamatcher är mot andra toppkonkurrenter. Med tanke på poängförsprånget kan dock en poängskörd på 9-10 poäng från hemmamatcherna, vilket inte vore ett dugg orimligt, och något eller ett par kryss i bortamatcherna räcka väldigt långt.

Näst bakom IFK Göteborg jagar AIK som inte har någon riktigt enkel match kvar då de möter bottenlagen borta och topplagen hemma. En fördel menar vissa men jag är lite tveksam och sett till summerad TSR för det kommande motståndet är AIK det topplag med näst svårast spelschema.

Svårast återstående spelschema enligt TSR-skattningen av lagens styrka har IFK Norrköping. Bortamatcherna mot Elfsborg och Malmö rankas som hela seriens allra tuffaste. För Pekings guldchanser blir hemmamatcherna mot Sundsvall, Häcken och Halmstad otroligt viktiga. Det är där som poängen måste hämtas hem för att ge bra utgångslägen inför de svåra bortamatcherna.

Laget med enklast spelschema är Elfsborg som inte har någon riktigt svår match kvar borta och ska möta både Åtvidaberg och Falkenberg på hemmaplan, vilket är de två lägst rankade bortalagen. Det ger fem matcher där Elfsborg är solklara favoriter och utöver det två hyperviktiga matcher mot IFK Göteborg och IFK Norrköping där boråsarna har hemmaplansfördel.

Malmö har fått ge upp sina gulddrömmar och siktar nu istället på att slå sig in i topp tre för att åtminstone få kvala in till Europa League nästa säsong. Skåningarna har dock tre tuffa bortamatcher kvar i Djurgården, AIK och Hammarby, och ska dessutom åka till ett Halmstad som krigar för överlevnad. Jag har svårt att se MFF med det spelschemat plocka a in sju poäng på Norrköping eller AIK, och dessutom ta sig förbi Elfsborg som är fyra poäng före.

Även för Djurgårdens del är det hoppet om en topp tre plats som håller säsongen vid liv. De har däremot ett bra spelschema de sista fem omgångarna, men ska dessförinnan spela mot både Malmö och Norrköping. Två tuffa matcher som blir helt avgörande för Djurgårdens förhoppningar om en topp tre placering.

Analys av återstående spelschema - Bottenstriden




Hammarby har ett försprång på fem poäng ner till Falkenberg på kvalplats och ett relativt gynnsamt spelschema med några lättare matcher. Det bör inte föreligga någon större risk att Bajen blir indragna i bottenstriden på allvar.

En pinne bakom Hammarby återfinns Kalmar och för deras del tycker jag inte att prognosen ser lika lovande ut. De är för tillfället riktigt formsvaga och möter tre konkurrenter i de tre kommande matcherna. Skulle de inte lyckas  lämna formsvackan utan gå från de matcherna utan någon vinst ser det jobbigt ut eftersom tre av lagen från topp 6  väntar i de fyra avslutande matcherna.

Ett av säsongens krislag har varit Örebro som av någon obegriplig anledning legat under nedflyttningsstrecket nästan hela säsongen. Den senaste månaden har de slutligen rykt upp sig och troligen lämnat tiden som absolut nedflyttningskandidat bakom sig. Det eftersom ÖSK är det av bottenlagen som enligt TSR skattningen av motståndarnas styrka har det enklaste spelschemat och är det lag som (enligt undertecknad) har den klart starkaste truppen.

Falkenberg och Halmstad är först ut i den 24:e omgången när de på fredagen möts på Örjans Vall. En minst sagt viktig match sett till tabelläget, men även sett till lagens återstående spelschema. Jämfört med de andra lagen i botten har hallänningarna svårast spelschema. För HBK som dessutom har tre poäng upp till Falkenberg är läget såklart än mer kritiskt, och derbyt mot FFF av enormt stor betydelse för deras chanser att klara sig kvar.

Åtvidaberg är fortfarande med i kampen om att undvika nedflyttning och kan tack vare vinsten mot Sundsvall hoppas på klättra upp till kvalplatsen. Östgötarna har det jämnaste spelschemat då det egentligen bara är i bortamatchen mot Elfsborg laget på förhand är klart underlägsna sin motståndare.


Källa för data: svenskfotboll.se

7 kommentarer:

  1. Intressant artikel! Jag är lite nyfiken på vilka slags avslut som ingår när man beräknar TSL-värdet.

    / Erik

    SvaraRadera
  2. TSR menar jag såklart.

    SvaraRadera
  3. Alla avslut ingår. TSR är en kvot av alla avslut framåt / avslut framåt + avslut bakåt.

    SvaraRadera
  4. Vore det inte intressantare att titta på farliga avslut? Om man kommer till en situation där man avslutar men omöjligt kan göra mål så är det väl inget värde i det?

    SvaraRadera
  5. Avsikten med TSR är inte att beräkna ett förväntat antal mål i en enskild match, eller ett specifikt resultat. Det är istället ett mått som kan sägas mäta hur dominant ett lag är. Vilket i sin tur visat sig ha en god prediktiv förmåga för framtida prestationer. Däri ligger värdet i att använda TSR.

    Självklart skulle även sannolikheten för att ett avslut resulterar i ett mål också kunna användas. För större ligor, t ex. Premier League, är så kallade Expected Goals-models vanliga bland statistiker, där just den sannolikheten beräknas för varje avslut. Anledningen till att jag inte använder sådan data är att jag helt enkelt inte har tillgång till den.

    SvaraRadera
  6. Hade varit intressant att höra om du ville försöka dig på att tippa en tabell och poäng. Kul att se hur det blev i jämförelse med min modell :)
    http://blog.stryktipsetisistastund.se/projecting-league-positions-part-3-allsvenskan/

    SvaraRadera
  7. Om det hinns med innan det är för lite kvar av säsongen är det möjligt att jag försöker mig på det : )

    SvaraRadera