lördag 15 augusti 2015

Widgets

Har skicklighet gett resultat och tur jämnat ut sig? - Uppföljning av TSR och PDO

I inlägget "Skicklighet och oskicklighet. Tur och otur. Allsvenskan efter 13 omgångar" från den tredje juli sammanfattades den allsvenska våren och gissningar kring fortsättningen drogs. Efter att sex ytterligare omgångar spelats är det nu dags för en uppföljning. 



Att förutspå den allsvenska guldstriden har verkligen blivit "on topic" den senaste tiden, och i synnerhet den senaste veckan. Robert Laul på Aftonbladet publicerade en artikel där han med hjälp av statistik försökte sig på att prediktera allsvenskans utgång. Den statistiska metod som användes kan emellertid ifrågasättas (ska påpekas att Laul&Co inte heller hävdar sig ha funnit någon magisk formel) då det finns bättre metoder och mått att använda för att mäta lagens styrka och formulera gissningar om framtida resultat.
Två av dessa mätt är TSR, Total Shots Ratio, och PDO. En närmare förklaring till dessa mått kan läsas i den artikel som nämndes i ingressen, Skicklighet och oskicklighet. Tur och otur. Allsvenskan efter 13 omgångar
Kort sagt så är TSR ett mått som mäter ett lags dominans i matcherna genom matt använda avslutsdata. Har man fler skott än sina motståndare ges ett TSR värde över 0,5, vilket i sin tur indikerar att man dominerar sina matcher. Det är ett mått som visat sig vara användbart för att prediktera framtida resultat. PDO är en sammanslagning av måtten räddning- och avslutsprocent. Gemensamt för de två måtten är att de över tid visat sig vara ohållbart att bibehålla en utstickande hög eller låg räddnings- eller avslutsprocent. Över en kortare tidsperiod kan ett lag vara väldigt effektiva antingen offensivt eller defensivt vilket kan generera poäng i en högre eller lägre utsträckning än förtjänat. PDO kan därmed fungera som en indikator för ifall ett lag varit tursamt eller ej, och därmed ifall det i framtiden kan tänkas lyfta eller sjunka i tabellen.

Total TSR och PDO efter 19 omgångar



Det som jämförs med grafen ovan är nuvarande tabellplacering efter 19 omgångar och TSR. Vitsen med det är att få ett svar på hur väl respektive lags dominans på planen avspeglas av deras tabellplacering. Exempelvis kan det noteras att Elfsborg och Malmö är lagen med högst TSR, men där Elfsborg är med i den absoluta toppen ligger Malmö några placeringar, och poäng, bakom. Utifrån det är en inte alltför vild gissning att Malmö den närmsta tiden kommer fortsätta knappa in på lagen ovanför och absolut får anses vara en het guldkandidat.
Andra lag som sticker ut i jämförelsen mellan tabellplacering och TSR är Hammarby, Helsingborg, Gefle och Norrköping.
Hammarby som dominerar sina matcher i klart större utsträckning än vad deras tabellplacering säger. Det vore märkligt om de inte får med sig bättre resultat under resterande del av säsongen. Det omvända fallet kan ses i framförallt Gefle, men även Helsingborg. De är generellt sett underlägsna sina motståndare avslutsmässigt men är trots det placerade på den övre halvan. Det vore inte någon större överraskning ifall de poängmässigt tappar lite fart under hösten. Bland topplagen kan det nämnas att Norrköping och Göteborg är de lag vars TSR inte riktigt motsvarar deras tabellplacering, framförallt Norrköping som i nuläget ser svagast ut av topplagen.



När PDO och tabellplacering jämförs kan en förklaring hittas för några av de lagen vars TSR inte överensstämmer med deras tabellplacering. På den nedre halvan ses att både Örebro och Hammarby har låga PDO-värdena och är de lag som kan antas ha varit två av de mer otursamma den här säsongen. Gemensamt för ÖSK och HIF är att deras anfallare tillhör seriens allra ineffektivaste.
På övre halvan utmärker sig framförallt IFK Göteborg som har det klart högsta PDO-värdet, vilken är ett resultat av hög räddningsprocent och god offensiv effektivitet. Även Norrköping kan noteras bland lagen med hög PDO och även i deras fall är det en relativt hög räddningsprocent i kombination med offensiv effektivitet som resulterat i en hög PDO.

Jämförelse TSR och PDO efter 13 respektive 19 omgångar


För att följa upp hur lagen har presterat, och vart de tabellmässigt kan antas vara på väg, jämförs härnäst TSR och PDO efter 13 och 19 spelade omgångar. Sett till TSR är det lag som har haft störst förändring Åtvidaberg. Laget har lyft sig ordentligt och ser inte längre ut som den givna jumbo man utan tvekan var inför uppehållet. Även Kalmar och Djurgården har intressanta uppryckningar efter uppehållet. Bland lagen med omvänd trend återfinns Falkenberg som utifrån de här siffrorna ser ut att gå en jobbig höst till mötes. Även Örebro har börjat svikta lite efter en vår som lovade mer. Det samma kan sägas om Norrköping vars TSR inte heller ser lika bra ut som den gjorde inför återstarten.
Angående framförallt Örebro och Norrköping är det dock frågan om inte deras spelscheman den senaste tiden bör vägas in som en alternativ förklaring till deras sviktande TSR-värden. ÖSK har efter uppehållet spelat mot Djurgården x2, Malmö x2, IFK Göteborg och IFK Norrköping. Ett brutalt spelschema för ett lag i botten och kanske ska det inte dras för stora växlar på deras tapp. Norrköping har mött Malmö, AIK, IFK Göteborg x2 samt Hammarby och Örebro borta efter uppehållet. De två sistnämnda ligger förvisso långt ner i tabellen, men är enligt deras underliggande siffror de klart bästa lagen på den nedre halvan. Möjligtvis är det därför rimligt att inte redan nu dra för stora växlar av Norrköpings vikande TSR utan ge det några omgångar till innan man bestämmer sig för om Peking är ett lag att räkna med i guldracet eller inte.



Efter 13 spelade omgångar var IFK Göteborgs PDO, till följd av en abnormt hög räddningsprocent, seriens överlägset högsta. I takt med att PDO-värdet går mot en mer och mer normal nivå har det pratats om att Blåvitt är inne i en formsvacka då poängen inte rullat in i samma tempo som i våras. Min tes är att Göteborg snarare slutat överprestera och, med något undantag, fått med sig de poäng de har förtjänat.
Örebro har, på grund av en sänkt räddningsprocent, en ännu lägre PDO efter 19 omgångar än efter 13. Det är till stor del såklart en effekt av 6-0 förlusten borta mot IFK Göteborg.
Sett till topplagen är det intressant att Malmö och Elfsborg ,som har de högsta TSR-värden, har PDO-värden precis runt 1. Det verkar inte finnas något flyt sett till offensiv eller defensiv effektivitet bakom att deras placeringar i toppen.
Det kan inte sägas om IFK Norrköping varas ökande PDO talar för att de kanske fått med sig lite fler poäng än de förtjänat den senaste tiden. Peking har under det tuffa spelschemat inte imponerat lika mycket som i våras, men bland annat tack vare en höjd räddningsprocent från 75% till 79 % fortsatt plocka poäng.



Gissningar om framtiden

Vad för prediktioner kan då göras om framtida resultat utifrån TSR och PDO?
Jag vill hävda att Malmö och Elfsborg i nuläget ser ut att vara de två starkaste lagen. Det grundat på att de har högst TSR och värden för PDO som ligger nära ett. Att boråsarna har fyra poäng fler gör de till den hetaste guldkandidaten i min värld.
De främsta utmanarna anser jag att Djurgården och möjligtvis IFK Göteborg är. Djurgården har, bortsett derbyt, sett väldigt formstarka ut på slutet och borde därför vara en riktigt het utmanare, framförallt om Nyasha Mushekwi blir kvar hösten ut. IFK Göteborg har tappat lite fart på slutet men är med sina 38 poäng ändå med i racet. Dessutom har de förstärkt truppen med den landslagsmeriterade danske innermittfältaren Mads Albaek.
Norrköping såg väldigt intressanta ut inför återstarten men har fått klart försämrade underliggande siffror den senaste tiden. Här finns dock som tidigare nämnt spelschemat som en potentiellt förklarande faktor. För att avgöra ifall Norrköping ser ut att vara en guldkandidat eller inte behövs nog några omgångar till. Pekings tre kommande matcher är mot ÅFF, Helsingborg och Falkenberg. Lyckas man studsa tillbaka upp till vårens nivå av dominans i matcherna ska man nog inte räknas bort.
Vad finns att sägas om AIK? De har presterat bra på slutet, delvis på grund av en förhöjd avslutsprocent. Henok Goitom är en stor anledning till och det känns som att hans formtopp måste hålla i sig säsongen ut för att AIK ska ha någon chans att vinna.
Gällande bottenstriden kan Falkenbergs svaga form noteras. Så även Åtvidabergs uppryckning, men den skrala poängutdelningen uppryckningen till trots blir nog lagets fall. Örebros underliggande siffror är totalt sett fortfarande positiva och efter det otroligt tuffa spelschemat de haft väntar nu humanare motstånd. Med det lag ÖSK har och att man i större utsträckning än sina bottenkonkurrenter dominerar matcher så bör man snart få utdelning.

Avslutnings försökte jag mig även på att utifrån avslutsdata prediktera hur allsvenskan kommer att sluta. Resultat kan ses här nedan. Noteras bör att kommande spelschema inte vägts in här utan endast förväntat antal poäng de avslutande elva omgångarna givet lagets styrka i form av avslutsdominans (TSR). Ett antagande som därav möjligtvis skulle kunna göras är att lag med lite lättare spelschema framöver, t ex. Örebro, kommer plocka fler poäng än vad som predikterats och lag med svårare schema något färre poäng.




Källa för data: svenskfotboll.se



2 kommentarer:

  1. Ser inte ut som din formel funkar speciellt bra ;)

    SvaraRadera
  2. Med tanke på att den i princip endast bygger på ett förväntat poängsnitt utifrån TSR hade det varit märkligt om den varit perfekt :)
    Det är nog mer rimligt att se det som en indikator på ett lags ungefärliga styrka och en fingervisning om ett lags väntade placering. Spec med tanke på att grundläggande faktorer som t ex. återstående spelschema ej vägdes in.

    SvaraRadera