lördag 30 maj 2015

Widgets

Analys av skytteligatoppen

Med tio omgångar spelade av allsvenskan har serien börjat sätta sig, och profiler utkristalliseras. En av vårens största profiler har varit Djurgårdens Nyasha Mushekwi som toppar skytteligan. Där skuggas han av bland annat Emir Kujovic från Norrköping som varit en av seriens allra vassaste spelare de senaste omgångarna. Kampen om skytteligaserien ser ut att kunna bli stenhård, men vem kan egentligen anses vara favorit i nuläget?



I tabellen nedan ges den nuvarande skytteligatabellen med de åtta högst placerade spelarna, samt fjolårets dominanter Lasse Vibe och Markus Rosenberg. Den spelare som såklart sticker ut i positiv bemärkelse är Nyasha Mushekwi som snittar strax över ett icke-straffmål per 90 minuter och hittills har gjort 1,31 poäng per match. Noterbart är också att Markus Rosenberg endast stått för två mål trots att han spelat nästintill samtliga minuter av årets säsong.

NPG =Icke-straffmål, NPG90=Icke-straffmål per 90 spelade minuter, A=Assist, A90=Assist per 90 spelade minuter. G+A 90=Icke-straffmål + assist per 90 spelade minuter
Det som visas i nästa tabell är avslutsdata för samma spelare som i den föregående tabellen. Allsvenskans avslutsgladaste spelare är Emir Kujovic som haft 42 avslut totalt och snittar över fyra stycken per match. Att många av avsluten tas utanför straffområdet indikeras av att knappt hälften av Kujovics avslut träffar mål. Trots det är han fortfarande den anfallare som har flest skott på mål per 90 minuter och de många distansskotten har redan resulterat i ett par läckra mål.
En intressant kolumn i tabellen är NPG per SOT som ger en siffra på hur effektiv respektive spelare har varit. I snitt resulterar ungefär tre av tio skott en anfallare har på mål i mål, vilket kan jämföras med siffrorna i tabellen. Viktor Claesson, Nyasha Mushekwi och Robin Simovic har stått för väldigt starka säsongsinledningar och är de som i nuläget övertrumfar Ricardo Santos som med 0,55 mål per skott på mål var fjolårets effektivaste anfallare. Tilläggas bör då givetvis också att Viktor Claesson inte är anfallare utan spelar i en, förvisso offensiv, central mittfältsposition vilket gör hans prestationer än mer imponerande.
Något överraskande ses att Lasse Vibe och Markus Rosenberg träffar mål med en klart lägre än samtliga av spelarna i toppen av skytteligan undantaget Kujovic. Båda två tar sig dock till många avslutslägen och det bör förstås bara vara en tidsfråga innan det lossnar för dem.

SOT=Skott på mål, Shots90/SOT90 =Skott/Skott på mål per 90 spelade minuter, NPG per shot/SOT=Mål per skott/skott på mål, SOT per shot= Andel skott som träffar mål











För att få en siffra på hur mycket spelarna i skytteligatoppen har lyckats överprestera har jag beräknat ett förväntat antal mål för det antal avslut de haft på mål. Emellertid finns inte data tillgänglig för vartifrån ett skott har tagits, så det blir en förhållandevis grov skattning av det förväntade antalet mål. En spelare som tar många av sina avslut utanför straffområdet bör rimligtvis ha ett något lägre förväntat antal mål, medan en spelare som mest befinner sig i straffområdet kan tänkas ha ett något högre förväntat värde. Mushekwi kan exemplifiera det senare fallet då han ofta befinner sig nära mål och spelar i ett lag som använder sina anfallare väldigt mycket. Med det sagt har han givetvis presterat över förväntan, men det förväntade antalet mål ska kanske vara något högre än 4,48.
Andra spelare som gjort en stark vår är Malmös Jo Inge Berget och Falkenbergs egen superman Hakeem Araba.
Redan nämnde Kujovic, Henok Goitom och Lasse Vibe är samtliga med i, eller strax bakom, toppen av skytteligan utan att ha presterat särskilt mycket bättre eller sämre än förväntat. Det är spelare som konsekvent tar sig till många målchanser, förvaltar dem relativt väl och därmed snittar runt ett mål varannan match.

ExpGoal=Förväntat antal mål, NPG-ExpGoal=Differens mellan icke-straffmål och förväntat antal mål,  ExpGoal90=Förväntat antal mål per 90 spelade minuter, NPG90-ExpGoal90=Differens mellan icke-straffmål och förväntat antal mål per 90 spelade minuter
Att gissa utgången av den allsvenska skytteligan är såklart vanskligt att göra när flertalet av spelarna mycket väl kan komma att lämna i sommar. Om det orealistiska antagandet att ingen lämnar kan göras så skulle jag hålla Kujovic och Vibe som de största utmanarna till Mushekwi. Kujovic eftersom han är en bra avslutare, tar sig till många lägen och för att Peking spelar en offensiv fotboll. För Vibes del är det inte en särskilt mycket högre effektivitet som krävs, utan att han åter börjar och ta sig till fler avslutslägen. Ifjol gjorde dansken 0,38 mål per skott på mål, vilket endast är strax över snittet, men hade hela 2,56 skott på mål per match. Hittar han tillbaka till den formen kommer både Vibe och IFK Göteborg utan tvekan även fortsättningsvis ha en väldigt trevlig säsong.


Källa för data: svensfotboll.se


0 kommentarer: