onsdag 29 april 2015

Widgets

Offensiv och defensiv effektivitet - Omgång 1-5 i allsvenskan 2015

Efter fem spelade omgångar av allsvenskan är det dags för en summering av lagens offensiva och defensiva prestationer hittills under säsongen. Svar som ges i inlägger är vilket lag som skapar mängder av chanser men inte gör några mål, vilka som sätter allt och vilka som har den tätaste defensiven. 


Den defensiva samt offensiva effektiviteten redovisas med varsina grafer. Båda baseras på avslutsdata som hämtats från svenskfotboll.se och ger en jämförelse lagen emellan samt gentemot snittet för samtliga lag.

Den första grafen illustrerar den offensiva effektiviteten och ska tolkas på så vis att övre vänstra hörnet är dåligt, och nedre högra är bra. Övre vänstra hörnet indikerar problem med att såväl skapa chanser som att omvandla dem till mål. Det nedre högra hörnet däremot indikerar både ett högt antal målchanser och en god effektivitet. Gällande övriga hörn så tyder nedre vänstra på att laget tar sig till få chanser, men å andra sidan är effektiva. Övre högra hörnet tyder på att laget tar sig till många chanser men är dåliga på att ta tillvara på dem.


Att Örebro bara gjort två mål på de inledande fem omgångarna är en stor överraskning, och sett till antalet chanser de skapat en ännu större överraskning. De har totalt haft 38 skott på mål, varav 20 stycken i hemmamötet med Sundsvall, vilket är flest av samtliga lag både totalt och i en enskild match. Fortsätter Örebro skapa chanser i den här utsträckningen är det antagligen bara en tidsfråga innan de lämnar jumboplatsen och rör sig uppåt i tabellen.
Desto tyngre ser det ut för både Halmstad och Kalmar där de förstnämnda skapar väldigt få chanser och inte heller är särskilt effektiva. För Peter Swärdhs Kalmar är det framförallt en svag effektivitet som bör oroa.
Ett positivt utropstecken för Sundsvall anses vara då de tillsammans med AIK är det lag som närmast skuggar Malmö, vars offensiv är den som föga överraskande presterat bäst hittills.


Graf nummer två ger en bild över den defensiva effektiviteten. Här tolkas det övre vänstra hörnet som en tät defensiv där få chanser ges och många krävs för att motståndare ska göra mål. Nedre högra hörnet indikerar det motsatta fallet. Det övre högra hörnet tolkas som att många chanser släpps till, men få omvandlas till baklängesmål. Det nedre vänstra som att få chanser ges bort men att många av dem resulterar i mål.


Jörgen Lennartsson har så här långt lyckats väldigt väl med att sätta den defensiva organisationen i sin nya klubb då blåvitt är det lag som presterat klart bäst defensivt. Intressant att se är även att Henrik Larsson snabbt lyckats sätta sin prägel på Helsingborgs defensiv trots skadeproblem på såväl back- som målvaktssidan.
Bland de sämst presterande lagen defensivt återfinns Örebro som onekligen haft en tung säsongsöppning. De är det lag som hittills släpper in flest mål per skott på mål samtidigt som de, som tidigare nämnt, är de som har flest skott på mål per mål.
Avslutningsvis kan det även noteras att Roger Sandberg och Gefle även denna säsong släpper till väldigt många skott på mål, men inte särskilt många mål. Det återstår att se om de lyckas hålla i den trenden i år också, eller om de går en riktigt tuff säsong till mötes.


0 kommentarer: