onsdag 1 april 2015

Widgets

52,6 % chans att Malmö vinner allsvenskan 2015?

Enligt en sammanvägning av oddsen från 20 stycken spelbolag är det tydligt att Malmö FF är stora favoriter till att vinna årets allsvenska och därmed ta sitt tredje raka SM-guld. I snitt predikteras sannolikheten vara över 50 % att de himmelsblå skåningarna fortsätter sitt inhemska segertåg. 





Att Malmö är solklara favoriter visas tydligt i grafen ovan där snittoddset ges på y-axeln och variansen på x-axeln. Variansen är ett mått för att beskriva hur spridningen ser ut och ett högre värde innebär att spelbolagen i högre grad skiljer sig från varandra i bedömningen av det lagets chanser till att vinna allsvenskan. Jag har valt att visa snittoddset samt variansen för de åtta lagen med lägst odds då värdena är väldigt höga för de övriga lagen vilket ger en alldeles för otydlig graf.
Vid respektive lags punkt ges också ett 95 % konfidensintervall för oddset vilket illustreras av det vertikala strecket som går igenom punkten. Även det kan användas för att få en känsla för hur mycket oddset varierar mellan olika spelbolag.
För de förväntade topplagen, Malmö, AIK, IFK Göteborg och Elfsborg, kan det ses att spelbolagen är ganska så överens om hur stora lagens chanser är. För ju högre odds ett lag har ju mer ökar dessutom variansen överlag. Ett undantag från denna regel är Djurgården vars odds i snitt är lägre än både Helsingborgs och Hammarbys men variansen är högre. Det tycks alltså som att spelbolagen inte är helt samstämmiga i sin bedömning av Djurgården.


Den sannolikhet respektive lag i snitt ges av spelbolagen att vinna allsvenskan visas med hjälp av bilden ovan. Den stämmer såklart överens med de odds som visades med den föregående bilden. Det blir dock lättare att nu göra en jämförelse mellan varje lags predikterade chans.
Det kan åter uppmärksammas att Malmö enligt spelbolagen är stora favoriter. Främsta utmanare anses AIK och IFK Göteborg vara, möjligtvis kan även Elfsborg räknas dit. Häcken och Djurgårdens bedöms antagligen vara seriens outsiders som möjligen kan utmana ifall allt skulle klaffa.
Noterbart är även att Hammarby rankas före såväl Kalmar som Örebro vilket kan tyckas en aning märkligt. Örebro gjorde en bra säsong ifjol, har imponerat i cupen och har i min mening en starkare trupp än vad Hammarby har. För Kalmars del kan odds-läget ha förändrats då datainsamlingen gjordes innan Viktor Elm hade skrivit på.



* Oddsen hämtades den 30:e mars från oddsportal.com.

0 kommentarer: