torsdag 19 mars 2015

Widgets

Anfallare och effektivitet i allsvenskan 2014 - Del 2

I del två för genomgången av anfallarna i Allsvenskan 2014 tittar jag närmare på skillnaden mellan förväntat och faktiskt antal mål.


Jämförelse av faktiskt antal mål och förväntat antal mål


En förklaring av vad som visas i grafen kan vara en bra början. Y-axlen ger differensen mellan antalet mål en spelare gjorde och det antalet mål han kunde förväntas göra. Ett värde lika med eller över noll innebär att spelaren förvaltade sina lägen väl, medan ett negativt värde indikerar en svagare säsong. Vill du veta hur det förväntade antalet mål har beräknats så beskrivs det i del 1.
Ricardo Santos siffra på dryga sju mål över förväntat antal är imponerande och styrker ytterliggare vilken fantastisk säsong brassen stod för. Värt att uppmärksamma är även Marcus Pode som verkligen exploderade målmässigt efter att Alexander Axén tog över som tränare.

Isaac Kiese Thelins övergång från IFK Norrköping till Malmö FF kom att bli en av de mest omtalade under säsongen. En jämförelse av hans målproduktion i vitblåa Peking mot den i himmelsblåa Malmö ger en bild av hans otroliga utveckling efter övergången - och anledningen till varför övergången blivit så omtalad. Från att ha varit en bra lagspelare, men iskall framför mål, till att bli en vass avslutare och samtidigt förbättra sitt targetspel. Det steget tog Thelin på bara någon månad efter flytten ner till Skåne.

Christoffer Nyman var den spelare som underpresterade mest av anfallarna i Allsvenskan 2014 sett till antalet mål. Fyra mål mindre än förväntat och bara tre stycken gjorda totalt är förstås inte tillräckligt bra. Det är ingen tvekan om att en viktig säsong stundar för Nyman som haft ett par tunga år bakom sig. Med Emir Kujovic och Alhaji Kamara som konkurrenter återstår att se ifall Nyman hamnar på bänken eller får fortsätta spela yttermittfältare som han gjorde i slutet av fjolårssäsogen.

0 kommentarer: