fredag 20 mars 2015

Widgets

Inför allsvenskan 2015 - Yttermittfältarna

David Accam, Emil Forsberg, Sam Larsson och Kristinn Steindorsson var fyra av Allsvenskans bästa yttermittfältare 2014. Gemensamt för dem är att samtliga lämnat både sina lag och serien. Många mål, assist och dribblingar har försvunnit och därmed ett tomrum att fylla. Frågan att ställa blir då, vilka är Allsvenskans nya stjärnyttrar? 



Nabil Bahoui och Guillermo Molins är de två stjärnspelarna av yttermittfältarna som finns kvar i Allsvenskan jämfört med i fjol. Ett antal relativt spännande namn från i fjol finns dock också kvar och frågan är om någon, eller vilka, av dessa som kan ta det sista steget under årets säsong. Nicklas Bärkroth, Jonathan Ring och Ahmed Yasin är spelare som numera har varit med på allsvensk nivå några år, men ännu inte tagit nästa steg ordentligt. Nasiru Mohammed och Arnor Traustason är ett eller ett par år yngre än de övriga och är kanske ett par av de mer intressanta spelarna att följa den kommande säsongen.






























En jämförelse av de nämnda yttrarna som är kvar i Allsvenskan i fjol ger en bra bild av både deras lags spelstilar, men även hur de själva är som spelare. Nabil Bahoui till exempel, som förvisso spelar i ett topplag och har en offensiv roll, är som synes bra på att både ta sig till avslutslägen och att träffa mål. Motsatsen till Bahoui kan illustreras av Jonathan Ring och Nicklas Bärkroth som inte tar sig till lika många avslut utan istället levererar fler assist. Elfsborgs stora nyförvärv inför i år, Simon Lundevall, är även han mer av en framspelare än en spelare som själv gör mål.
Ahmed Yasin är som de flesta säkert noterat en spelare som är väldigt aktiv, har mycket boll och mer än gärna utmanar sin försvarare. Det han däremot inte gör är poäng, varken mål eller assist. Med färre än 40 % av avsluten på mål är det inte heller någon överraskning att Yasin gör så få mål fastän han kommer till relativt många avslut.


Det som visas med hjälp av bildspelet är ett beräknat förväntat antal mål samt förväntat antal skott på mål för respektive spelare. Den stapel som överensstämmer med faktiska antalet mål och skott på mål markeras med en egen färg och medelvärdet synliggörs med hjälp av den streckade linjen.
Anmärkningsvärd är framförallt den makalösa utdelning Nasiru Mohammed hade på sina tolv skott på mål vilka resulterade i åtta mål. Den utfallet inträffade 0,12 % av gångerna när 10 000 körningar av Mohammeds tolv avslut på mål simulerades enligt binomialfördelningen. Det är givetvis en utdelning som på sikt är ohållbar och ska Nasiru fortsätta göra mål i samma utsträckning krävs att han både tar sig till fler avslut och träffar mål i högre grad än vad han gjorde i fjol.
Det motsatta fallet kan ses för Nicklas Bärkroth som trots att han spelade för BP, som hade det tungt, både tog sig till många avslut och hade en bra träffbild då han ofta träffade mål. Det resulterade dock bara i ett mål vilket är klart sämre än vad som hade kunnat förväntas. Det är lite förvånande då Bärkroth har ett bra tillslag och kan han fortsätta ta sig till avslutslägen kommer målen troligtvis att komma. I Svenska Cupen har han hittills stått för två mål och kommer onekligen bli spännande att följa hans utveckling i IFK Norrköping.

Skulle du vilja se grafer för andra spelare, är det något som är oklart eller har jag missat att förklara något? Använd dig i så fall gärna av kommentarsfunktionen här nedanför.

0 kommentarer: