fredag 20 mars 2015

Widgets

Defensiv effektivitet

Ett bra anfallsspel vinner matcher, men ett bra försvarsspel vinner serier. Så lyder en fotbollens många sanningar. Ytterligare ett bevis på just den sanningen var den allsvenska säsongen 2014. 


De statistiska mått jag ämnar använda för att undersöka de allsvenska lagens defensiva effektivitet är antalet skott släppta på mål per match i snitt och antalet skott på mål släppta per mål. Det ger en bild över hur många chanser ett lag släpper till och hur täta de är bakåt. Släpper man till många skott på mål men också många skott per mål kan det tänkas att fast man släpper till många skott så man är bra på att släppa till skotten från rätt ytor. Om man omvänt släpper till få chanser men också få skott per mål är antagligen fallet det omvända. Så kan mycket väl vara fallet för lag som gärna kontrollerar matcher och har mycket bollinnehav, men släpper för lätt till lägen nära eget mål. Det kan också vara lag som helt enkelt är dåliga att försvara i eget straffområde, vilket såklart både kan bero på att man är dåligt organiserade och att man har dåliga försvarsspelare.


Några noteringar om de allsvenska lagens defensiva effektivitet utifrån grafen ovan är:

   * Malmös defensiv som var seriens bästa. Det har pratats mycket om deras offensiv men här syns tydligt att det Hareide verkligen lyckades förbättra jämfört Norling var defensiven.
   * Att även Elfsborg var väldigt starka defensivt och var det lag som släppte till minst antal skott på mål per match.
   * Åtvidabergs defensiv. Precis som för anfallsspelet så sticker Åtvid ut. De släppte till väldigt få chanser, men motståndarna behövde i snitt inte särskilt många målchanser för att göra mål. Sjölund, Abubakari och Tom Pettersson var Åtvids centrala mittfältare i fjol och spelade säkerligen en stor del i att det var svårt att skapa chanser på dem. Nu har samtliga lämnat laget och ersatts av Ammar Ahmed från Östersund och Mauricio Albornoz från BP, vilket inte är några dåliga spelare men på förhand känns det som en klar försvagning.
   * Hur mycket sämre AIK:s försvarsspel fungerade än MFF:s. De släppte till ungefär lika många skott på mål per match men det krävdes i snitt ett skott på mål mindre för att göra mål på AIK än på Malmö.
   * Pelle Olsson-effekten. De lag som var tätast bakåt i allsvenskan 2014 var Djurgården och Gefle.



Källa för data: svenskfotboll.se

0 kommentarer: