onsdag 18 mars 2015

Widgets

Anfallare och effektivitet i allsvenskan 2014 - Del 1

En riktigt bra anfallare, en så kallad målkung, får ofta sitt epitet tack vara sina många mål. För att göra många mål gäller det att ta sig till avslut ofta, eller vara effektiv på de chanser som ges. Vilket av dessa alternativ som kännetecknar anfallarna i Allsvenskan 2014 är ämnet för detta blogginlägg.


Förväntat antal mål jämfört med faktiskt antal mål


Förväntat antal mål och faktiskt antal mål för Allsvenskans samtliga anfallare som hade en speltid motsvarande minst åtta matcher säsongen 2014 är det som visualiseras med grafen ovan. Det aktuella antalet mål som ges är exkluderat straffmål, vilket är kutym när en statistisk analys görs av antalet mål. Är man intresserad av varför den standarden har satts kan exempelvis statsbomb.com vara väl värd ett besök.

Om du rör musen över en punkt så visas namnet på spelaren och hur många icke-straffmål spelaren gjorde den gångna säsongen. Samtidigt visas det förväntade antalet mål på x-axlen. Till exempel gjorde Lasse Vibe, högst upp till höger, 23 mål ifjol och hade en förväntad siffra på nästan 18 mål. För att motverka viss förvirring kan det tilläggas att det finns två stycken Isaac Thelin. En för tiden i Malmö och en för tiden i Norrköping, vilket är punkten längst ner till vänster. För att kolla närmare på de punkter som ligger nära varandra är det bara att zooma in.

Hur har jag då räknat ut detta?
Ett skott på mål för en anfallare i Allsvenskan har en sannolikhet på ungefär 0,3 att resultera i ett mål. Tre av tio skott på mål resulterar alltså i mål, i snitt. Den siffran multipliceras med antalet skott på mål respektive spelare hade och ger ett mått på förväntat antal mål. Då mer specifik data än om ett skott var på mål eller inte finns går det tyvärr inte göra en mer exakt beräkning. De flesta anfallare skjuter emellertid merparten av sina skott i straffområdet från liknande lägen så detta borde funka som en god approximation i alla fall.

Vissa specialfall finns förstås ändå. Ricardo Santos är exempelvis en utpräglad straffområdesspelare och hade troligtvis många av sina avslut nära mål. Där kan det möjligtvis vara så att hans förväntade antal mål borde vara något högre.
I övrigt kan det noteras vilken otroligt bra säsong Lasse Vibe verkligen hade. 23 mål är en bra siffra och hans förväntade antal mål på 18 är avsevärt högre än konkurrenternas. Det tyder dels på att Vibe är en bra avslutare, men också att hans målform var något utöver det normala. Det förväntade inför nästa säsong är dock att han rör sig närmare sitt förväntade antal mål. Över tid brukar även de skickligaste av anfallare (Messi, Ronaldo, Ibra..) ligga på ungefär samma faktiska siffra som sin förväntade. Även i detta fall är statsbomb en bra sida att kolla in ifall man vill veta mer.


Har du någon fråga eller fundering går det bra att uttrycka den via kommentarsfunktionen nedan.

0 kommentarer: